Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als men over die schaamte heen stapt zal men merken dat vermindering van de klachten de kwaliteit van leven verbetert.

Bekkenpijn vertrouwd behandelbaar

Monique Veltman

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen leiden op één of meer van deze gebieden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem, bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en/of bekkenbodemspieren. Voor meer informatie over bekkenfysiotherapie www.bekkenfysiotherapie.nl

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken in het dagelijks leven. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van myofeedback apparatuur (de MAPLe). Dit apparaat meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk op een Ipad. Er kan ook gebruik worden gemaakt van echo, bijvoorbeeld om te zien of u goed leeg plast of om te zien of u een diastase heeft. We beschikken over een flow meter, hiermee kunnen we een beoordeling doen of u op de juiste wijze plast.

Indien u last heeft van uw stuitje dan kunnen we klachten verlichten middels de NIMOC therapie. Voor een overactieve blaas kunnen wij u behandelen middels PTNS.

Daarnaast beschikken we over een Indiba voor onder anderen litteken behandelingen, anale fissuren, pijnklachten en een overactieve bekkenbodem. Voor meer informatie zie www.inidbaactiv.com

Heeft u oedeemklachten in buik, benen, schaamstreek of scrotum na een operatie? Oedeemtherapie en bekkenfysiotherapie kunnen hierbij goed gecombineerd worden.

Evelien Langbroek

De bekkenfysiotherapeut adviseert u - als het nodig is - over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u bij de fysiotherapeut terecht. De bekkenfysiotherapeut is bevoegden deskundig om bij zowel mannen als vrouwen een inwendig onderzoek te doen.
We hebben ervaring met het behandelen van slachtoffers van seksueel geweld. Daarnaast heeft Evelien Langbroek al 10 jaar ervaring in het behandelen van mensen met een (licht) verstandelijke beperking, waarbij bekkenfysiotherapeutische problemen ook veelvuldig voorkomen.

Monique Veltman
Bekken fysiotherapeut
Telefoon: 010 - 263 23 20
m.veltman@pmch.nl

Evelien Langbroek
Bekkenfysiotherapeut / oedeemtherapeut
Telefoon: 010 - 263 23 20
e.langbroek@pmch.nl

Iris Thoutenhoofd
Bekkenfysiotherapeut i.o.
Telefoon: 010 - 263 23 20
i.thoutenhoofd@pmch.nl