Handtherapie

De handtherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met hand- en/of polsaandoeningen.

Handtherapie, we doen het samen

Patrick de Held

Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door ervaren specialisten is dan belangrijk.

De handtherapeut zal u begeleiden tijdens het revalidatieproces na een operatie, maar kan u ook conservatief behandelen (dus zonder operatieve ingreep).

Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen. Hierbij kunt u denken aan voorlichting, adviezen, braces, spalktherapie, taping, mobiliserende technieken, maar vooral veel oefentherapie ter verbetering van spierkracht, stabiliteit en coördinatie. Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren.

Bij de behandeling van uw klachten werken fysiotherapeuten en ergotherapeuten vaak samen aan uw herstel.

Belangrijk om te weten voordat u begint met handtherapie is dat handtherapie vaak een langdurig en intensief traject is, waarbij uw medewerking en inzet van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een paar maanden duren.