Echografie

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, waarbij er middels een echo-apparaat opnamen worden gemaakt van uw houdings- en bewegingsapparaat. U kunt hierbij denken aan gewrichten, botten, spieren, slijmbeurzen, pezen, kapsel en banden. Hierdoor zijn we snel in staat om diverse aandoeningen aan bijvoorbeeld de schouder, elleboog, pols, hand, heup, knie of de enkel te beoordelen.

Echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), maakt gebruik van geluidsgolven. Met behulp van een gel worden deze geluidsgolven het lichaam ingestuurd en door de verschillende weefsels teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer omgezet in afbeeldingen. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Echografisch onderzoek is snel, gemakkelijk en pijnloos. Bovendien is de techniek ongevaarlijk en kan het onderzoek zo vaak als nodig is herhaald worden.

Echografie wordt bij ons niet ingezet om een diagnose te stellen. Dit is voorbehouden aan de huisarts en/of specialist. Wel wordt echografie binnen de praktijk gebruikt om een adequater behandelplan op te stellen en om beter inzicht te krijgen in het herstelproces van de aandoening.

Een aantal voorbeelden van aandoeningen waarbij echografie ingezet kan worden, zijn:

  • Achillespeesklachten
  • Hand- en pols problematiek
  • Spierrupturen, bijv. bij een zweepslag
  • Slijmbeursontstekingen of verkalkingen, bijv. van de schouder of heup
  • Peesontstekingen, bijv. bij een tenniselleboog of jumpersknee
  • Hielspoor, fascitis plantaris